"Stołówka z klimatem": Innowacyjny projekt dla zdrowia dzieci i ochrony środowiska w Gdyni

Gdyńskie Centrum Zdrowia, Wydział Edukacji oraz Wydział Środowiska we współpracy z Instytutem Eligo, ekspertem w dziedzinie edukacji żywieniowej, uruchomiły inicjatywę „Stołówka z klimatem”. Projekt ma na celu zadbać o zdrowie najmłodszych obywateli miasta Gdynia poprzez lepsze żywienie, a jednocześnie dbać o środowisko.

Większość osób zdaje sobie sprawę, że dieta wpływa na wiele aspektów naszego zdrowia i funkcjonowania. W przypadku dzieci i młodzieży, które są w fazie intensywnego wzrostu i kształtowania nawyków żywieniowych, odżywianie jest kwestią o kluczowym znaczeniu.

„Biorąc pod uwagę te czynniki, a także konsekwencje emisji CO2 wynikającej z produkcji i transportu żywności dla zmian klimatu, postanowiliśmy w Gdyni zainicjować pilotażowy program 'Stołówka z klimatem'”, powiedział Bartosz Bartoszewicz, Wiceprezydent Gdyni ds. jakości życia. „Projekt ten wymaga implementacji zmian w wielu obszarach, zaczynając od identyfikacji potrzeb oraz wykorzystania wiedzy i doświadczenia osób zaangażowanych w ten proces. W Gdyni mamy wiele wykwalifikowanych specjalistów z zakresu żywienia pracujących w szkołach, chcemy więc w pełni wykorzystać ich potencjał”.