Z radością informujemy o nadchodzącej drugiej edycji Festiwalu K5 Food Story. Tegoroczne wydarzenie to połączenie sztuki kulinarnej, nauki i dźwięków muzyki. Uczestnikom zapewnimy niezapomnianą atmosferę pulsującą życiem, w której będą mogli skosztować pysznych potraw, niesamowitych koktajli, a także spotkać się z fascynującymi osobowościami. W programie znajduje się również muzyka na żywo oraz mnóstwo rozrywki dla osób w każdym wieku.
Dzień rozpoczniemy o godzinie 10:00 spacerem po mieście pod przewodnictwem Arkadiusza Brzęczka zatytułowanym „Różnorodna nowoczesność kulinarna w Gdyni”, podczas którego uczestnicy będą mieli okazję spróbować różnorodnych smakołyków.
O godzinie 13:00 oficjalnie otworzymy księgę naszego wydarzenia w Konsulacie Kultury w Gdyni. W tym momencie nasi goście będą mieli już możliwość cieszyć się różnorodnością propozycji od wystawców prezentujących różne kierunki kulinarne. Czas ten będzie dla naszych gości okazją do wyboru preferowanych potraw, zapoznania się z programem festiwalu i terenem, a także do słuchania przyjemnej muzyki w wykonaniu DJ’a Davida Sonido i relaksu na świeżym powietrzu.
Następnie o godzinie 14:30 na Patio Konsulatu Kultury rozpoczną się warsztaty z grillowania steków pod batutą grillmasterów Mariusza Jeznacha i Marcina Prysaka z Napoleon Grill. O godzinie 15:00 firma Napoleon Grill zaprosi uczestników do konkursu z nagrodami. O godzinie 16:00 planowane jest połączenie video z Robertem Makłowiczem, podczas którego uczestnicy festiwalu będą mieli okazję do rozmowy z popularnym kucharzem. Wieczór uświetni koncert live zespołu Boskie Ciałko Kawiarnia Konsulatu Kultury o godzinie 19:00.
Na terenie Kawiarni Konsulatu Kultury o godzinie 14:30 odbędzie się rozmowa na temat „Bezglutenowy weganizm w kuchni” z Jolą Słomą i Mirkiem Trymbulakiem z Atelier Smaku Gdynia. O godzinie 15:00 przewidziany jest konkurs z wiedzy kulinarnej z nagrodami ufundowanymi przez firmy Baziółka, Monini, Mowi, Kikkoman. Od godziny 17:15 do 18:00 zaplanowano warsztaty ABC wina z Piotrem Zastróżnym z Festusa.